top of page
Jobbpreppknapp.png

Jobbprepp 2019

– ett arbetsmarknadsprojekt med sikte på framtiden

Frivilliga familjehem på Värmdö startar våren 2019 tillsammans med Värmdö Församling ett arbetsmarknadsprojekt för våra ungdomar. Syftet är att rusta ungdomarna för svensk arbetsmarknad. På kort sikt stöttar vi ungdomarna att få helg- och feriejobb – både för försörjning för att komma in på arbetsmarknaden. På längre sikt är målet att ungdomarna får ett arbete efter avslutade studier. Den som har tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier har sex månader på sig efter avslutad skolgång att skaffa sig ett fast jobb med avtalsenlig lön. Den som lyckas har möjlighet att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Vi vill göra allt för att öka chanserna för våra ungdomar att få ett jobb. Därför startade vi vårt arbetsmarknadsprogram, Jobbprepp 2019. Prepp=preparera=förbereda. På schemat har vi att skriva CV, rollspel med intervjuträning och vanliga situationer på en arbetsplats, presentationsövningar och dilemmaövningar. Under hösten arbetar vi med personliga mål, drivkrafter och att handskas med motgångar.

 

Vi uppmanar nu företag och organisationer att ta chansen att anställa en av våra ungdomar till extra- och feriejobb. Det är en win-win - en arbetsgivare får en ungdom med stark drivkraft och ungdomen får en fot in på arbetsmarknaden. 

Vägen till jobb

 

Det sägs att tre av fyra jobb i Sverige tillsätts genom kontakter. För den som inte har ett kontaktnät blir det ännu svårare än få andra att få jobb, även när arbetsmarknaden är ljus som nu.

 

Här är några berättelser om vägen till jobb

 

Hobby som leder till jobb

Nasrullah gillar cyklar; att cykla (han har bland annat cyklat till Göteborg), att meka, att fixa och reparera. Han är bra på det. På Lyckebo är det Nasrullah som tog störst ansvar i cykelverkstaden där cyklar som skänkts till Värmdö församling reparerades i ett cykelprojekt förra sommaren. Cyklarna delades ut till nyanlända som inte hade någon. Nasrullahs stora cykelintresse ledde honom till ett extrajobb på Sportringen i Mölnvik och där kommer han även få sommarjobba. Det är inte bara studier och tidigare arbeten som leder till jobb - våra intressen och hobbies är ofta det som gör oss unika och kan leda till ett jobb.

 

Lånat nätverk

Mubarak bor hos Peter och Karin i Gustavsberg. Mubarak har själv ett ganska begränsat nätverk i Sverige än så länge. Men Karin och Peter har desto större. När Mubarak fick sitt tillfälliga uppehållstillstånd var viljan stor att hitta ett extrajobb. Peter frågade runt bland familj, släkt, vänner och grannar. Och sonens kompis vill göra ett försök och låta Mubarak hopp in som hantlangare på Siggesta gård. Så nu jobbar Mubarak varannan helg, och om allt går bra kommer han även få gå i som semestervikarie under sommaren.

Vill du veta mer om projektet kontakta Eva eller Anna.

Frivilliga familjehem på Värmdö:                
Eva Brandsma, projektledare 
ffpv2018@gmail.com   
www.ffpv.se

Värmdö församling
Anna Björnström, projektledare
 anna.bjornstrom@svenskakyrkan.se Tel: 08-574 00 967
www.varmdoforsamling.se

 

Läs mer i vår informationsfolder och utbildningsschema:

 

 

 

 

Folder framsida.png
Utbildningsschema.png
bottom of page