top of page

Lyckebo

Uppdatering 2023
Nu mer klarar sig ungdomarna i vår förening väldigt bra själva. Därför håller vi nymer Lyckebo öppet första onsdagen varje månad kl 17-19. En del kommer då för den social kontakten andra för hjälp med t ex att deklarera eller andra saker de behöver hjälp med. En del har just fått tillfälligt upphållstillstånd efter lång väntan och behöver hjälp med t ex CV-skrivning. Men behovet av hjälp är inte så stort längre, precis som det ska vara.

Historien om FFpV och Lyckebo

Lyckebo har vi till låns så ofta vi i föreningen vill. Det är ett hus som ger möjlighet till möten. Ett öppet hus. Huset är Värmdö församlings och vi är så glada över att få vara en del av verksamheten i huset.

 

Under sommarmånaderna har vi haft några olika aktiviteter med utgångspunkt från Lyckebo. Vi har besökt Vasamuseet. Vi har besökt Möja. Vi har haft öppet hus i dagarna tre för dem som vill ha hjälp med att fylla i och ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

 

Och varje onsdag har vi öppet i Lyckebo. Då är det öppet för alla ungdomar som vill samtala, träffas, spela boll av olika slag, fixa i cykelgaraget, spela kort eller andra spel, dansa eller bada. Det bjuds på smörgås och te och förstås våfflor.

 

En onsdag på Lyckebo börjar tidigt. Klockan åtta får vi hämta matsvinn från Lilla Coop i Hemmesta. Maten som vi hämtar blir kvällens tilltugg och det blir också matkassar till dem som vill och som själv får stå för allt i hushållet. Vi har ungdomar som bor tillsammans i en lägenhet, en sommarstuga eller i något annat typ av boende men som där inte har något stöd av en familj. De ungdomarna kan få lite mat med sig hem på onsdagarna.

 

Efter Lilla Coop fixas det lite på Lyckebo. Maten ska in i kylen. Någon blomma ska vattnas. Ett intyg ska skrivas. Någon kommer förbi med lite kläder.

 

Sedan vilar Lyckebo några timmar innan ungdomarna och andra intresserade kommer klockan 17.00. Alla är välkomna. Det är alltid några som kommer tidigt, som står där och väntar utanför Lyckebo. Lyckebo öppnas. Lite prat med ungdomarna och så sätts det på te och kaffe. Någon ungdom tar över i köket och plockar fram bröd, pålägg, skär frukt och grönsaker. Bollen tas ut, fotbollen och volleybollen. Cykelgaraget öppnas och någon letar fram en kortlek. Alla pratar, skrattar och är allvarliga. Det ställs frågor om gymnasielagen, om asylprocessen och om boende. Våffelsmeten vispas. Våfflor gräddas. Det finns te och kaffe och saft. Någon kanske badar från bryggan.

 

Vi från styrelsen är där. Cecilia är alltid där. Hon öppnar senast klockan fem om inte Agneta som är volontär på Lyckebo redan har hunnit öppna. Eva, Tina och Camilla är oftast där. Ibland är Anna. Ibland Carina. Anna som är diakoniadministratör i Värmdö församling kanske kommer förbi. Vuxna från ett eller flera av de frivilliga familjehemmen kommer kanske förbi. Kanske kommer någon från skolan där många av ungdomarna går. Kanske någon från IFEN eller Rädda Barnen är där. Alla är välkomna!

 

Vid åtta går några av ungdomarna. De går hem eller cyklar en runda. Kanske någon ska träffa en kompis någon annanstans. Någon tar med sig en matkasse när hen går. Så kommer det kanske ytterligare någon. Det blir musik och dans. Sedan kortspel. Kvällen rullar vidare tills någon tycker att det är dags att diska, stänga och säga hejdå.

 

Lyckebo! Smaka på namnet! Det är ett snällt hus och en snäll plats! En plats som behövs. Alla som delar föreningens värderingar är välkomna! Vi finns där så ofta vi kan. För att vi vill.

bottom of page